Karkówka swej naturze nie jest mięsem szczególnie chudym, aczkolwiek jest pyszna więc raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Szczególnie jeśli jest odpowiednio przyrządzona, pachnie apetycznie i rozpływając się w ustach, sprawia konsumentowi dużo radości ;)
Dla podniesienia wartości odżywczych całego dania, zaserwowałam ją w towarzystwie czosnkowego jarmużu na ciepło oraz kaszy jaglanej.
Przepis:
Pół kg karkówki
2 łyżeczki miodu
3 łyżki stołowe musztardy (preferowana chrzanowa)
1 mała łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 czerwone cebule
szczypta soli, pieprzu
Mięso umyć i pokroić na plastry. Ułożyć w miseczce i dodać wszystkie składniki poza cebulą i porządnie je wetrzeć w mięso z każdej strony. Pokroić fantazyjnie cebulki. Wszystko razem zapakować do specjalnej torebki do pieczenia, zawiązać, umieścić w naczyniu żaroodpornym i zrobić w torebce male dziurki nożem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut. Większość tłuszczu się wytopi, więc dietetycznych dramatów żadnych być nie powinno ;)
Tak przygotowana karkówka będzie mięciutka i przepyszna ;)
Enjoy ;)!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz