Kieszonki kurczakowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami może na pierwszy rzut oka wyglądają trochę niegrzecznie, ale tak naprawdę są bardzo sportowe..Emotikon wink
Przyrządziłam je w piekarniku, bez żadnego wcześniejszego smażenia. Wymagają odrobinki zachodu, ponieważ trzeba je podlewać w trakcie pieczenia, żeby nie były suche, ale to tyle z filozofii;)
Piersi z kurczaka należy przeciąć i zrobić w nich kieszonki. Posmarować oliwą, przyprawić solą, oregano, bazylią i odrobiną papryki. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody i wrzucić skrojoną czerwoną cebulę do smaku. Przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. W trakcie pieczenia podlewać wodą z naczynia, jak wyparuje to można trochę dolać. Po 20 min wyjąć, wsadzić do kieszonek pokrojoną na plastry mozzarellę i suszone pomidory, po czym podgrzać przez dodatkowe 3 minuty, tak aby troszkę się roztopiła. Polecam serwować z makaronem z pesto;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz