niedziela, 22 lutego 2015

Frytki z BATATÓW

Kolejne fit-warzywo, czyli BATATY, inaczej zwane słodkimi ziemniakami. Od ziemniaków są lepsze, ponieważ zawierają więcej błonnika i antyoksydantów. Zawarte w nich substancje odżywcze wpływają przeciwdziałają chorobom oczy, nowotworom, oraz pozwalają utrzymać właściwy poziom cholesterolu.
Dodatkową zaletą jest również to, że są bardzo sycące i przez lekko słodkawy smak nie da się ich zjeść zbyt dużo. Frytki z batatów są świetnym dodatkiem do mięs, sprawdzą się również jako samodzielna przekąska.
Frytki robi się niesamowicie prosto, chociaż samo krojenie tych bardzo twardych warzyw, już samo w sobie zapewnia odrobinę treningu;)
Wystarczy bataty umyć, pokroić w paski lub łódeczki, wrzucić do miski, polać odrobiną oliwy, posypać solą, pieprzem i słodką papryką , wymieszać ręką, tak żeby przyprawy rozprowadziły się równomiernie i rozłożyć na blaszce, na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok 25min. Gotowe;)! Ja zaserwowałam je z sosem jogurtowym, w jego najprostszej wersji, czyli posiekałam 3 ząbki czosnku, oraz natkę pietruszki i wymieszałam to razem, tworząc pyszny dip. Enjoy ;)!

#eatclean
#traindirty
#zerofilozofii
#stoprocentsmaku



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz